Nieuws

Zeeman organiseert breiwolactie voor Stichting Humaned

25 mei 2024

Meerdere filialen van Zeeman organiseren een breiwolactie voor het goede doel. Er wordt aan klanten gevraagd of zij een bol wol willen doneren aan het goede doel.

In maart krijg ik een telefoontje van de cheffin van Zeeman Willem Eggertcentrum in Purmerend. Zij vertelt over de actie en vraagt of Stichting Humaned het doel van de actie wil zijn. Daar word ik enthousiast van, omdat wij voor elk  bezoek aan onze oudjes in Kroatië wol meenemen. Hebben wij te kort verzameld voor de reis dan kopen we hier in Nederland nog wol. Met wol maken we een deel van onze mensen heel blij.

De actie bij Zeeman heeft zeker 6 weken geduurd en heeft volgens de medewerksters meer dan 135 bollen opgeleverd. De medewerksters hopen hiermee het hoogst gescoord te hebben van alle filialen in Purmerend . Wat een enthousiasme, leuk om te zien. Anja onze actieve vrijwilligster heeft de wol in ontvangst genomen en thuis hebben we er nog eens een mooie foto gemaakt van de enorme hoeveelheid wol. We gaan hier veel breisters blij mee maken. Stichting Humaned bedankt de medewerksters van Zeeman voor hun geweldige actie.

Marina Molenaars


Wat een mooi geschenk!

18 april 2024

Gerrit Mens en Willemien van Westerop gaan voor de vierde keer mee met een hulpgoederentransport naar Kroatië. Gerrit wil net als de vorige jaren wat moois meenemen voor de mensen. Een paar weken voor de reis vertelt hij mooie nieuwe vesten voor onze mensen op de kop te hebben getikt voor een klein bedrag. Wat fijn, voor iedereen is een warm vest prettig. Daags voor de reis vertelt Gerrit dat hij jassen heeft gekregen in drie kleuren en verschillende maten. Soft Shell jassen waar iedereen blij van wordt. Zoals je kunt zien hebben we de gehele reis mensen aan een jas kunnen helpen die na het passen ook nog eens goed van maat is. Wij zijn de gulle gever dankbaar. En schrik niet, het waren er 146! De foto´s behoeven geen uitleg, zij spreken voor zich.


Team Humaned in actie!

10 april 2024

Humaned’ers Marina, Paul, Walter, Henk, Willemien en Gerrit zijn aangekomen in Kroatië en gaan direct aan de slag. In onderstaande video zie je ze voedselpakketten maken die ze later naar bekende en nieuwe ouderen zullen brengen.

Robin Hillebrand


Voorbereiding volgende reis

4 april 2024

Altijd al benieuwd hoe de voorbereiding van zo’n Humanedreis eruit ziet? Marina neemt je mee langs alle spullen die Humaned in april 2024 meeneemt naar Kroatië. Daar verdelen we ze onder hen die het het hardst nodig hebben.

Robin Hillebrand


Paaspakketten voor armen in Roemenië en Oekraïne

21 maart 2024

Vandaag waren Humaned’ers Paul, Marina en Robin en vrienden van de stichting Anja en Rina aan de slag in Broek op Langedijk bij Stichting Promotie. Ze hielpen bij het maken van 5000 paaspakketten voor arme en oudere mensen in Roemenië en Oekraïne. Ook daar is het voor veel mensen soms al moeilijk om aan basisproducten als meel, olie en pasta te komen. Naast deze en andere broodnodige boodschappen werd er ook iets te snoepen in de pakketten gedaan – het is tenslotte Pasen. Iedereen verdient dan een beetje extra aandacht.

Robin Hillebrand


Kaarten maken en verkopen voor kerstpakketten in Kroatië

december 2023

Tineke de Best maakt het hele jaar door kaarten, maar ook cadeaudoosjes en servetten. Deze worden o.a. verkocht in de Maria Magdalenakerk in Wormer. Hier staat Tineke bij feestelijke activiteiten in de kerk met een stand en verkoopt haar zelfgemaakte creaties. De opbrengst is voor de armen in Kroatië en dan voornamelijk Slavonski Brod. Daar staat de kerk ‘De Drie Engelen’, waar in het verleden Gerard Holtman zich zo voor heeft ingezet, ook met steun van parochianen uit de Maria Magdalenakerk. Onze overleden vriend Gerard heeft van bovenaf het stokje aan Tineke doorgegeven.

De opbrengst van de kaartenverkoop was ver boven verwachting en ik mocht namens Stichting Humaned met een dik gevulde portemonnee samen met mijn man Paul op 6 december jl. naar Kroatië om daar kerstpakketten uit te gaan delen. Wij hebben daar drie delen van het land bezocht. Het oosten is het gebied waar we o.a. de opbrengst uit Wormer hebben ingezet. Ons thema was kerstbroden uitdelen. De pastoor Zdravko Duvnjak nam in zijn preek mee, dat hij het delen van het brood met de medemens in Kroatië zo’n mooi gekozen thema vond.
Wij komen al vanaf 2002 in Kroatië, maar nog niet eerder hebben we kerstbroden kunnen vinden bij een bakker of supermarkt. We lopen er al jaren naar te zoeken en nu hebben we ze dan wel gevonden. Wij hebben bij elk brood een pakje roomboter gedaan, want daarmee is het feest compleet.

Na de kerkdienst hebben we de bezoekers allen getrakteerd op een feestelijk kersttasje met kerstbrood, roomboter, koffie en kerstchocolade. De armen in de omgeving kunnen veelal onmogelijk naar de kerk komen en hen hebben we thuis bezocht. Zij kregen naast het feestelijke kersttasje een tas met etenswaren, zoals op de foto zichtbaar is. Dit gaf veel dankbare gezichten die wij middels de foto’s met u proberen te delen.
De medewerkers van Stichting Humaned bedanken Tineke voor haar initiatief. Tineke, door jouw inzet was er bij velen een kerstbrood op de kersttafel, een traktatie die ze zelf echt niet kunnen kopen.

Marina Molenaars


Humaned en Kunstmatige Intelligentie

3 december 2023

Kan Kunstmatige Intelligentie een gedicht schrijven waar je stil van wordt? Dat over onze Stichting Humaned gaat? En dat onze vrijwilligers in het zonnetje zet? Onze voorzitter Hans probeerde het. Oordeel zelf!

In een wereld vol stichtingen zo fijn,

Daar schittert Humaned, een stralende schijn.

Bestuur, gelukkig als nooit tevoren,

Vrijwilligers, bedankt, jullie zijn uitverkoren.

Momenten van geluk, dat is hun doel,

Humaned, als een fonkelende stoel.

Sponsoren, bedankt voor de royale gaven, die ze geven,

Niet alleen voor het geld, maar voor het vertrouwen, wat we beleven.

De trein is fijn, oh, wat een gezicht,

Maar uitglijden met boodschappen in de sneeuw, een komisch licht.

Armoede in Kroatië, een serieuze zaak,,

Maar Humaned lacht, als in een gedicht, het is onze taak.

De zorgen van Humaned, omgezet in gegeven zorgen,

Als een humoristische twist, oh, ook weer morgen.

En zo, met een knipoog en een lach,

Komt er weer een nieuwe dag.

Bestuur en vrijwilligers wensen u een veilige Sinterklaas, zonder gezeur en geklaag, (gekleurde Piet)

Een Zalige Kerst en een gelukkig nieuwjaar, in pracht en praal,

Met Humaned, de ster van dit humoristisch verhaal.

Hans Uitdenbogerd, begeleidende tekst door Robin Hillebrand


Kerstpakketten voor Roemenië en Oekraïne!

12 november 2023

Op donderdag 9 en vrijdag 10 november hebben Paul, Anja, Rina, Marina, Gre, Harma, Robin en Theja samen met nog wel zo’n zestig vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken. 5000 kerstpakketten zijn er gemaakt bij onze bevriende Stichting Promotie in Broek op Langedijk. De kerstpakketten gaan naar diverse gebieden in Roemenië en Oekraïne.

Daar waar mensen maar heel weinig te eten hebben probeert de stichting wat voor de arme mensen wat te betekenen. Dit jaar zijn er al 44 vrachtwagens met hulpgoederen en voedsel naar Roemenië vervoerd. Daar zorgen de contactpersonen ervoor dat het voedsel en andere hulpgoederen bij de juiste mensen terecht komt. Zo heeft ook één van de contactpersonen een lijntje met de frontlijn in Oekraïne. Deze man zorgt ervoor dat een deeltje van de door ons gemaakte kerstpakketten daar terecht komt.

Wij hebben met heel veel plezier de pakketten gemaakt en danken de organisatie voor de gastvrijheid. We zijn erg goed verzorgd met koffie, een lunch en heerlijke hapjes.

Marina Molenaars


Zomers bezoek aan Slavonski Brod

26 augustus 2023

Op een hete zomerdag brachten vrijwilliger en webmaster Robin en zijn ouders een bezoek aan het centrum Tri Anđela. Zdravko en dochter Varona met man Viktor hebben hen gastvrij ontvangen en meer verteld over het werk met de kinderopvang, hulp aan Oekraïense vluchtelingen en de aanstaande werkzaamheden aan het centrum. Het bezoek was ook een mooie gelegenheid om mooi kinderspeelgoed, verzorgd door Humaned’er Marina, af te geven. Als de kinderen na de zomervakantie weer op de kinderopvang komen, zullen zij daar weer blij mee zijn!

Robin Hillebrand


Voedselactie in de RAI

27 mei 2023

24 mei, mijn geboortedag, ojee. Tegen onze zoons zeggen we “jongens geen verjaardag voor mij maar een voedselactie in de RAI, wie kan ons helpen?”. De één is op vakantie met zijn schoonfamilie en de ander heeft een examen. Nummer drie neemt vrij van zijn werk en staat bij ingang 9 op ons te wachten. De begeleiding naar het parkeren loopt gesmeerd. We lopen naar ingang 9 waar er door de PMLA organisatie met batches op ons gewacht wordt. Na een heerlijke kop koffie van Rob, Hesva en Gerrit zoeken we een groen t-shirt en kijken we naar de lijsten met de teams. Ons team wordt geleid door Paul Versloot en dat leiden van een team heeft hij zijn hele werkzame leven gedaan.

Na de briefing lopen we gelijk met ons complete team naar de begeleider van de RAI. Hij zegt ons een rondleiding te geven en geeft de hallen direct de verkeerde cijfers. We laten ons niet van de wijs brengen. Zoeken naar de hal waar wij verantwoordelijk voor zijn en zoeken contact met de standhouders van de voedselbeurs. We maken een praatje en vragen of we het voedsel wat zij achterlaten mee mogen nemen voor de mensen die geen eten hebben. We krijgen leuke reacties. Standhouders zijn blij dat hun voedsel niet weggegooid gaat worden, maar door ons verzameld wordt. Zij leggen ons verzoek wat we op een A4-papier in het Engels hebben uitgedeeld op hun achtergebleven voedsel wat ze ons willen schenken.

We hebben rollen met hele stevige plastic zakken en vullen deze met het achtergebleven voedsel. Ons sterkste teamlid Alex mag met een steekwagen een kuub kist met ons ingepakte voedsel naar de vrachtwagen brengen. Er is geen lift naar de verlaagde hal waar wij verantwoordelijk voor waren dus we hebben met elkaar veel zakken met voedsel de trappen op gesjouwd. Volgend jaar mag de RAI-medewerker ons uitleggen hoe we dit probleem op moeten lossen. Toen onze hal leeg was zijn we gaan kijken welke teams we konden gaan helpen. De samenwerking  was geweldig. Toen alle hallen leeg waren en alle teams overtuigd waren dat er nergens meer geholpen moest worden, trokken we terug naar de startzaal waar we ons groene shirt totaal bezweet in hebben geleverd en een bedankpresentje in ontvangst hebben genomen. Had toch niet gehoeven. We hebben al genoeg dankbaarheid ontvangen tijdens de actie zelf. En wat een leuke gesprekken hadden we met totaal vreemde vrijwilligers. De mensen van de Wittenberg, wat leuk om kennis te maken met jullie en wat een geweldige inzet. We hebben zo hard jonge mensen nodig en nu waren jullie er. Toppers!

De vrachtwagenchauffeurs zijn tot half twaalf doorgegaan. Eén van hen is zelfs in zijn wagen blijven slapen. Het moet toch niet gekker worden.

Donderdag en vrijdag hebben we alle verzamelde etenswaar uitgezocht en in gekoelde of houdbare levensmiddelen gescheiden. Voor de kinderbijbelkampen hebben we nog veel lekkers apart gezet wat opgehaald is door de organisatie van deze RAI-actie ‘Hulp zonder grenzen’.

Het was buffelen, met een enkele tegenslag maar vol goede moed hebben we de klus verrassend snel geklaard. We zijn dankbaar dat we met zo´n groep lieve mensen deze actie hebben mogen volbrengen. We hopen dat veel kinderen en armen gaan smullen van al het lekkers wat door onze handen is gegaan. Wij hebben zelf ook gesmuld van de goed verzorgde koffie en lunchtafel.

Dank aan allen die hier zulke mooie dagen van hebben gemaakt. En volgend jaar weer denk?

Groet Marina

Marina Molenaars


Groentezaad voor de arme ouderen in Kroatië, geschonken vanuit Wormer!

1 april 2023

Een afvaardiging van Stichting Humaned heeft voor Pasen voedselpakketten gebracht bij tientallen mensen in afgelegen gebieden. Tineke de Best heeft hier groentezaadpakketten aan toegevoegd. Zij heeft middels de verkoop van haar zelfgemaakte ansichtkaarten een hoop geld bij elkaar gekregen, waar we voor 100 adressen pakketjes met 5 soorten groentezaad hebben kunnen kopen. De mensen hebben vaak een groentetuin, omdat er in de wijde omgeving geen winkel is waar zij hun boodschappen kunnen kopen. Daarom is een groentetuin van groot belang.

Tineke verkoopt haar kaarten en andere creatieve cadeautjes veelal via de Magdalenakerk in Wormer. Zij werkt daar als vrijwilligster. Onze stichting Humaned bestaat al meer dan 20 jaar en het mooie is, dat onze stichting vanuit deze kerk ook al meer dan 20 jaar gesteund wordt. Eerst was dat via Gerard Holtman, die we al bijna 7 jaar niet meer in ons midden hebben, en nu zet Tineke de Best zich zo geweldig voor ons in. Tineke bedankt en dank aan allen die Tineke steunen!

P.S. Klik hier voor het volledige verslag van de Paasreis naar Kroatië of hier voor de foto’s.

Marina Molenaars


Huisvlijt van Tineke de Best voor voedselpakketten

3 december 2022

Tineke heeft het afgelopen jaar enorm veel kerstkaarten gemaakt. De opbrengst hiervan is bestemd voor voedsel voor de arme ouderen in Kroatië. Speciaal voor de kerst wil Tineke de eenzame oudere laten weten dat er vanuit Wormer aan hen wordt gedacht. Haar inspanning heeft ruim 550 euro opgebracht. Stichting Humaned bedankt Tineke voor haar inzet.

Marina Molenaars


Hulp aan Roemenië en Oekraïne

12 november 2022

Humaned’ers Marina, Paul, Harma en Robin hebben afgelopen donderdag bij Stichting Promotie in Broek op Langedijk geholpen bij het maken en inpakken van 4500 voedselpakketten die naar Roemenië zullen worden gestuurd en vanuit daar deels door naar Oekraïne. Het was hard werken, maar dat levert ook wat op! Er worden ouderen in de regio’s Botoșani en Breaza verblijd met een Kerstpakket vol met benodigdheden om de winter door te komen én wat lekkers!

Robin Hillebrand


Veel verheugde gezichten

8 november 2022

In september is weer een reis gemaakt naar de Krajina om ouderen te verrassen met voedselpakketten en kleding. Samen met René en Nenad gingen Humaned’ers Marina Molenaars en Paul Versloot en nieuwe webmaster Robin Hillebrand de bergen van de regio’s Krnjak, Glina en Žumberak in en zagen daar veel verheugde gezichten zodra de auto het erf opreed. Meer over deze wederom geslaagde reis is te lezen in het reisverslag van Marina.

Robin Hillebrand


Milena en Marijan Balaban

26 augustus 2022

Van René Pronk van bevriende stichting Kracht voor Kroatië –

Een mooie getuigenis van het coachend werk in Kroatië. Het is bekend dat ons werk van de stichting Kracht Voor Kroatië zich met name richt op de ouderen in de ontvolkte gebieden van het binnenland in Kroatië. De jonge gezinnen vertrekken helaas massaal uit Kroatië. Dit is een trend die al 10 jaar aan de gang is. Toch wil ik ook investeren in jonge mensen. Binnenkort zal ik het getuigenis “zoek het goud in de rots” over het leven van Milena tot nu toe opsturen.
Al bijna 10 jaar coach ik Milena en ik ben erg dankbaar waar zij vandaag, dankzij ook jullie praktische steun is.

De familie Balaban is een heel ander verhaal. Ik trof ze zeven jaar geleden aan in een stal waar vader, moeder en drie kleine kinderen leefden in erbarmelijke omstandigheden. Moeder is autistisch en vader neemt geen enkel initiatief om zijn leven en dat van zijn gezin ook maar enig perspectief te bieden. Vijf jaar geleden had ik met vader Balaban een indringend gesprek. Als hij niet uit die stal zou vertrekken en zijn kinderen een betere toekomst zou geven kon hij zijn kinderen wel eens verliezen na een inspectiebezoek. Zij zijn toen een flat gaan huren in Karlovac en de oudste zoon, Marijan, ging een opleiding voor kok doen waar hij verleden jaar cum laude voor is geslaagd. Echter het gedrag van vader en moeder veranderde niet. Te veel spenderen en te weinig sparen voor hun kinderen. Nu na vijf jaar had vader, met overigens een zeer goede baan en dito salaris, allang een krediet moeten aanvragen om een flat te kopen. Maar zelfs voor nieuwe kleding en een buskaartje voor zijn zoon is er geen geld. Veel gaat op aan zijn eigen genotsmiddelen van sigaretten, koffie en drank.

Marijan heeft dit jaar en verleden jaar in een 4 sterren hotel aan de kust gewerkt. Hij kan het. Een pientere jongen. Maar zijn salaris was minimaal voor vaak 16 uur per dag werken. Thuis moest hij direct zijn geld weer inleveren om de schulden van zijn ouders weer op te lossen. Milena heeft zich over Marijan ontfermt en hem geholpen aan kleding en wat geld. We hadden een lang gesprek gisteren. Mooi om te horen dat wat ik Milena heb geleerd om uit de cirkel van armoede en familie negativiteit te komen nu hoor uit haar eigen mond. Zo willen we samen ook iets voor Marijan gaan betekenen. We vroegen hem zijn droom, zijn levensdoel op te schrijven en waar hij voer zes jaar wil zijn. De jongen zit voor zorgen rond zijn familie, maar die familie zal waarschijnlijk niet veranderen. Hij is nog jong en kan met wat steun en meer zelfvertrouwen wel op eigen benen komen staan. De cirkel van armoede en uitzichtloosheid doorbreken is een lange weg. Maar ik wil het samen met Milena proberen. Want ook dat is investeren in de toekomst van dit mooie, maar o zo gebroken Kroatië.

René Pronk


Nieuw reisverslag Pasen 2022

11 mei 2022

Met Pasen hebben enkele Humaned’ers weer een mooie reis kunnen maken naar onze twee projecten in Kroatië, bekijk het reisverslag.


Een noodkreet om voedsel voor de Oekraïense vluchtelingen, zo is het begonnen

17 maart 2022

Een noodkreet op het blog van onze bevriende Stichting Promotie heeft ons in beweging gebracht.

Het Blog dat elke week trouw geschreven wordt door de voorzitter van Stichting Promotie en waarin je kunt lezen welke acties er geweest zijn die week in Roemenië en bij de Stichting zelf. Met name wat er nu voor hulpverlening plaatsvindt aan de grens tussen Roemenië en de Oekraïne. We lezen dat er kerken worden ingericht voor eerste opvang, “Bed en Brood” noemen we dit in Nederland. We lezen de noodkreet om beddengoed en voedsel. Na twee weken zien we op de foto’s het beddengoed dat we naar onze bevriende stichting gebracht hebben. Het ligt op de noodslaapplaatsen met wat gevluchte moeders en kinderen. Dat is toch een kippenvelmoment. Onze hulp werkt echt.

De noodkreet om voedsel gaat ook tot onze botten. Walter, een van onze bestuursleden, haalt tassen vol voedsel bij de supermarkt, maar wil meer doen. Hij gaat bij zijn vrienden en relaties langs om hen op de hoogte te brengen van de noodkreet om voedsel. De vrouw van Peet Nulkens, onze veel te vroeg overleden vrijwilliger, schrijft aan al haar familieleden de noodkreet. Dit wordt direct opgepikt door de jongste telgen in de familie: Boid en Joni. Zij gaan in de straat waar zij wonen huis aan huis langs om voedsel in te zamelen. Zij zijn een voorbeeld voor hun oudere neven; die krijgen een nog grotere opbrengst bij elkaar. Bryan, Djayden, Boid en Joni jullie zijn toppers! Jullie kunnen trots zijn op jullie actie!

De moeder van de kinderen denkt groter en gaat met de noodkreet om voedsel naar de school van de kinderen. De school heet De Avonturier en staat in Voorhout. Deze school gaat direct een inzamelingsactie houden. Het moet allemaal op korte termijn, want nu staan de vluchtelingen aan de grens en de nood is daar vreselijk hoog. De krant heeft lucht gekregen van deze actie en maakt er een artikel van met foto.

200 blikken soep zijn besteld door de broer van Marian. Het vervoer hiervan verloopt vertraagd.

Vandaag woensdag 16 maart zijn alle ingezamelde dozen en tassen met voedsel en kleding opgehaald bij de school en door de vrouw van Peet, zijn familie en vrienden naar de loods in Broek op Langedijk gebracht, waar vanuit volgende week de goederen geladen worden in de vrachtwagen naar het grensgebied. Volgend weekend wordt er gegeten van het door jullie ingezamelde eten.  Geweldig deze fantastische hulp! De Stichting Humaned dankt jullie allen voor jullie hulp. En dankt Stichting Promotie voor het feit dat zij voor het vervoer zorgen naar het grensgebied waar de vraag om hulp zo groot is.

Zo dragen we allen ons steentje bij aan onze medemens in nood.

Marina Molenaars


Hulp aan de Oekraïense vluchtelingen       

8 maart 2022

Wat een ramp voor de bewoners van de Oekraïne dat zij door Poetin zo bedreigd worden. De vrouwen en kinderen die het gelukt is om het land uit te vluchten moeten geholpen worden. Dat is het eerste wat er bij je op komt. We hebben twee auto’s vol dekens, kussens en ander beddengoed naar onze bevriende stichting gebracht in Broek op Langedijk. Er rijden twee Roemeense vrachtauto’s per week vol hulpgoederen hier vandaan naar onder andere de Roemeens-Oekraïense grens. De kerken daar zijn ingericht met matrassen en zo zijn er slaapplaatsen gemaakt. De moeders met kinderen die hier aankomen, nadat ze vaak dagen lang gelopen hebben, moeten ook te eten krijgen. Dus de afgelopen week her en der gevraagd, of mensen wat eten wilden schenken. Walter (een van onze bestuursleden) is met vrouw en dochter even flink gaan inslaan bij de supermarkt. Morgen brengen we al het eten naar de vrachtauto die bij onze bevriende stichting staat in Broek op Langedijk. En zo zijn we bezig, we zijn blij iets te kunnen doen voor de vluchtelingen.

We krijgen een app van de vrouw van onze predikant uit Slavonski Brod. Eind januari lag hij nog op de IC, omdat hij de Delta en Omicron Coronavirus te pakken had. We hebben allen heel hard gebeden voor zijn genezing en met succes. Zdravko Duvnjak is dit weekend naar de Hongaars- Oekraïense grens gereden met zijn busje om vluchtelingen op de halen. Aan de grens waren onwijs veel vluchtelingen en de moeder en dochter die hij ging ophalen moesten nog uren wachten voor hun registratie geregeld was. Als je Oekraïne verlaat, wordt dit allemaal geregistreerd. Ondertussen waren er meer vluchtelingen die graag met hem mee wilden richting Kroatië. Toen er niemand meer bij kon zijn ze vertrokken naar het centrum De Drie Engelen in Slavonski Brod. De aankomst was heel emotioneel; er werd tenslotte al 24 uur op hen gewacht. Na een goede warme maaltijd zijn er 6  vluchtelingen doorgegaan naar een andere stad in Kroatië en moeder en dochter worden voorlopig opgevangen in het centrum.

Wij zijn allen heel trots op onze predikant Zdravko Duvnjak. We hopen dat hij flink uitrust en weer op krachten komt. We weten dat hij zo weer op pad gaat om vluchtelingen op te gaan halen en onder gaat brengen in hun centrum  De Drie Engelen. We hebben een flinke gift gegeven, zodat zijn busje voorlopig niet zonder brandstof komt te staan.

Met de Pasen zijn wij in het centrum om aan de armen een paaspakket uit te delen. Ik denk dat er voor ons geen slaapplaats meer is in de kerk. Alhoewel, er gaan een hoop makke schapen in één hok.

We gaan nu tasjes met kinderkleding maken, waar boy of girl op komt te staan met de maat. De vrouw van de predikant Lilian kan dan een kind dat bij hen komt overnachten direct een fijn pyjamaatje, ondergoed, sokken etc. aanbieden.

Heeft U thuis nog fijne pyjamaatjes voor de kinderen? Graag, wij zorgen ervoor dat ze op de juiste plekken komen.

Marina Molenaars


Je inzetten voor een ander, wat brengt het je?

januari 2022

Tineke de Best heeft samen met een vriendin kaarten gemaakt en over het gehele jaar 2021 verkocht. Op diverse plaatsen stond zij met haar kraam vol mooie kaarten. Haar laatste verkoop was op 12 december in de Maria Magdalenakerk in Wormer, waar Marco Bakker zong en waar Willeke van Ammelrooy haar laatste klant was. De opbrengst van haar kaartenverkoop was 600 euro. Tineke heeft dit geschonken aan het Centrum Tri Andela (De drie Engelen) in Slavonski Brod in Kroatië. Het Centrum waar wijlen Gerard Holtman uit dezelfde kerk ook zijn levenswerk van heeft gemaakt. De kerk De Drie Engelen is gebouwd met veel financiële steun uit Wormer. Daarom is het zo bijzonder dat Tineke de Best nu de opbrengst van haar kaartenactie ook aan deze kerk wilde besteden. De pastor van deze kerk Zdravko Duvnjak heeft van de opbrengst van de kaartenactie kerstpakketten gemaakt voor de armen in Slavonski Brod. Deze pakketten heeft hij uitgedeeld, wat te zien is op de fotoreportage.

Namens de stichting Humaned willen wij Tineke de Best erg bedanken voor haar initiatief en inzet. Door haar actie heeft zij veel armen in Slavonski Brod blij gemaakt met een kerstpakket. Na de kerstviering in de kerk hebben de kerkgangers genoten van een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. Ook heel belangrijk als je eenzaam bent.

Tineke, heel hartelijk bedankt voor je kaartenactie! Je hebt vele arme ouderen in Slavonski Brod een warm hart bezorgd.

Bestuur Stichting Humaned


Een nieuw reisverslag en een nieuw beleidsplan   

21 oktober 2021

Na bijna 2 jaar mochten we eindelijk weer ‘onze’ ouderen in Kroatië bezoeken! Bij reisverslagen vindt u het reisverslag van deze reis. Veel leesplezier!

Ook is er een nieuw beleidsplan gemaakt ter vervanging van het vorige beleidsplan. Het nieuwe beleidsplan geldt voor de jaren 2021-2024. Dit treft u aan onder het kopje Over Humaned bij Beleid en financiën.


Bestuurslid Marina Molenaars in het zonnetje gezet

26 april 2021

Bestuurslid Marina Molenaars onverwachts in het zonnetje gezet! Zij kreeg op 26 april 2021 de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt.

Noord-Hollands Dagblad (27 april 2021):

‘Redders Oude Begraafplaats, voorvechters manuele intelligentie en engel voor Kroatische armen krijgen een lintje in Purmerend’

‘Marina Molenaars komt tot ver over de landsgrenzen met haar vrijwilligerswerk. Sinds jaar en dag zet ze zich in bij Stichting Humaned in Westzaan, die humanitaire transporten verzorgt naar Slavonski Brod in het noordoosten van Kroatië. In 2014 sloeg de stichting een andere weg in om samen met Stichting Kracht voor Kroatië vanuit Stichting De Baanderij de bevolking in het voormalige Oostblokland te blijven helpen. Door de ouderen in voornamelijk voormalig oorlogsgebied te bezoeken en te voorzien van kleding en schoeisel.’

‘Een hartverwarmende vrouw, die zeer betrokken is bij het lot van de meest arme en eenzame inwoners van Kroatië’’, stelde burgemeester Don Bijl van Purmerend bij het uitreiken van haar onderscheiding. Molenaars zelf was er een beetje beduusd van, nadat ze met een smoes naar de Purmaryn was gelokt. ,,Ik vind het eigenlijk maar gewoon wat ik doe.’


Hulpverlening in coronatijd

voorjaar 2021

Tijdens de corona-epidemie was het niet mogelijk ‘onze’ ouderen in Kroatië te bezoeken. Er moesten andere wegen gevonden worden. Gelukkig deed de post het nog wel, waardoor tientallen pakketten toch hun bestemming hebben gevonden.

Onder het kopje reisverslagen vindt u het verslag van deze ‘pakketreizen’.


Kerstreis 2019

december 2019

Onder het kopje reisverslagen treft u het verslag aan van de kerstreis van Paul Versloot en Marina Molenaars. Het zou daarna bijna 2 jaar duren voor de eerstvolgende reis gemaakt kon worden.


Afscheid Harma en Arie Baak

25 september 2019

Harma (de secretaris) en Arie (de boekhouder) Baak hebben om persoonlijke redenen besloten om per 1 oktober 2019 afscheid te nemen van de stichting. Zij zijn hier bijna 18 jaar bij betrokken geweest, eerst met de transporten naar de familie Duvnjak van het centrum Tri Andela in Slavonski Brod, later met de bezoeken aan de ouderen in de Krajina onder leiding van René Pronk. Ze beseffen wel,  dat het best moeilijk is om afstand van het werk en de contacten hier en in Kroatië te nemen.
Hoewel de overige bestuurs- en kernleden het jammer vinden, respecteren zij hun besluit. De vriendschap blijft in elk geval staan.
De boekhouding wordt overgenomen door Paul Versloot, die al enige tijd de officiële penningmeester van de stichting is.
Goed nieuws is, dat Walter van Abswoude, vrijwilliger van het eerste uur van de stichting (zie hiervoor zijn verslag uit 1997) en tot nu toe kernlid, heeft besloten voortaan algemeen bestuurslid van Humaned te worden.


Paasreis 2019

16 mei 2019

Op dinsdag 2 april zijn Paul Versloot en Marina Molenaars afgereisd naar Kroatië om daar meer dan 50 ouderen te voorzien van een voedselpakket. Door de vrijgevigheid van onze sponsor zijn wij van Stichting Humaned al jarenlang tweemaal per jaar in staat om veel armen een voedselpakket, wat aandacht en kleding te geven. Het is een indrukwekkende reis geworden waarbij de dankbaarheid van de ouderen wederom werd benadrukt. Lees hier het hele reisverslag.


Afscheid van Peet Nulkes

1 maart 2019

Op woensdag 25 februari 2019 hebben wij de uitvaart bijgewoond van vrijwilliger Peet. Hij was ongeneeslijk ziek. Dat wisten we sinds de zomer van 2018. Twee dagen na zijn 67e verjaardag is hij op 14 februari gestorven.
Peet was een bijzondere man die je eerst echt moest leren kennen voordat je wist wat je aan hem had. Hij was geïntroduceerd door Walter, die niet zo ver bij hem vandaan woonde. Walter heeft hem tijdens zijn ziekte veel opgezocht.
Peet is sinds we met René Pronk in aanraking zijn gekomen mee geweest naar Kroatië. Hij heeft heel wat keren met ons de rit gemaakt. Hij bleek erg begaan met de ouderen die we bezochten.
Hij is door Walter met zijn nieuwe Dodge naar het crematorium in Lisse gebracht. Peet was gek op mooie auto’s en heeft zelf ook een tijd een Dodge gehad. Met de Dodge met huifkap en aanhanger werden vaak de hulpgoederen weggebracht. Hij zou het erg mooi gevonden hebben.
Wij wensen zijn vrouw Marian veel sterkte de komende tijd. We zullen Peet erg gaan missen.


Kerstreis 2018

17 december 2018

Ze zijn weer thuis, onze Humaned’ers, na een 10-daagse reis naar Kroatië. Wij nodigen u uit de fotoreportage hiervan te bekijken. De beelden spreken voor zich, er is nog steeds veel armoede onder de ouderen daar.
Blije gezichten zijn de beloning van alle inspanningen die eraan vooraf gingen!


Op weg naar Kroatië

4 december 2018

Met een laadbak vol kleding en spullen zijn vanmorgen in alle vroegte Paul en Marina, Walter en Cilia (twee echtparen) naar Kroatië vertrokken. Ze hebben besloten hier drie dagen over te doen, omdat Walter de enige is die met de Dodge (vrachtwagen) mag rijden.
Daarna worden het voor hen drukke dagen, waarbij weer heel veel eenzame ouderen in het gebied Kordun-Lika (onder Zagreb) met een kerstpakket en warme kleding zullen worden verblijd.
Ook gaat er een zonnepaneelinstallatie mee, die bij iemand zonder elektriciteit zal worden geïnstalleerd. Is dit een succes, dan volgen er wellicht meer.
Zondag 9 december is een dag van ontspanning; dan wordt er o.a. een bezoek aan de kathedraal van Zagreb gebracht.
Na 10 dagen hopen ze weer veilig thuis te komen.
Over hun belevenissen schrijft Marina dan weer voor u een reisverslag.


Paasreis 2018

29 april 2018

Mooie reis met Pasen gemaakt!
Een week na Pasen bezochten we met 7 vrijwilligers opnieuw de eenzame ouderen in de Krajina onder Zagreb. We doen dit nu alweer voor het 5e jaar, samen met René en Helga Pronk en hun vrijwilligers.
De ouderen zijn Servische ouderen in een verder door Kroaten bewoond gebied. Hun kinderen vertrokken grotendeels na de Servisch-Kroatische oorlog in 1995. Er is hier enorm gevochten en dat kun je nog wel zien aan de kogelgaten in veel huizen. Ook staan er heel veel huizen leeg.
De ouderen krijgen zo’n 1x in de 6 weken een bezoek. De adressen zijn afkomstig van het Rode Kruis. Hoewel de mensen altijd een pakket aan levensmiddelen krijgen, is het voornaamste argument om ze te bezoeken dat ze niet vergeten mogen worden!
Als stichting Humaned dragen we hierin tweemaal per jaar ons steentje bij. Bekijk ook het fotoalbum.


Kerstreis 2017

14 januari 2018

Het echtpaar Marina Molenaars-Paul Versloot trotseerde in december de sneeuw om ook nu weer een bezoek te brengen aan de ‘oudjes’ in de Krajina, Kroatië. Daar hadden ze een heen- en terugreis vanuit Nederland van elk 3 dagen voor over. Dit is de boodschap die zij aan ons doorgeven.
Namens alle leden wensen we u/je een gelukkig 2018. We hopen ook in het nieuwe jaar weer met ons bezoek in april a.s. ons steentje bij te dragen aan iets meer levensvreugde voor de mensen daar.
Hier kunt u de foto’s van deze kerstreis bekijken en het gehele verslag.


Nieuw beleidsplan 2018-2021

26 oktober 2017

Het Humaned bestuur heeft de afgelopen periode hard gewerkt om het nieuwe beleidsplan voor 2018-2021 definitief te maken. Het resultaat is een mooi plan met een heldere visie en missie voor de komende jaren.
Hier kunt u het beleidsplan 2018-2021 lezen.


Paasreis 2017

15 april 2017

We zijn net terug van weer een nieuwe reis naar Kroatië. Tussen 2 en 9 april bezocht ons gezelschap 42 ouderen, leverden we een speciale kinderstoel bij een kindertehuis af en brachten we een bezoek aan Slavonski Brod, waar in 2002 onze hulpverlening van start ging. Hier kunt u de foto’s van onze reis bekijken.
Lees het hele nieuwsbericht


Humanitaire reis voor de kerst van 2016

26 december 2016

Maandag 5 december vertrokken 2 vrijwilligers, Paul en Marina, naar de Krajina om kleding en eten te brengen aan hoogbejaarden mensen die in dat gebied wonen. Ook gedurende de week worden veel ouderen bezocht. Er worden voedselpakketten gebracht, warme kleding maar bovenal wordt er aandacht geschonken aan de mensen, iets waar een groot tekort van is.
Op 3 april 2017 zal de hele Humaned-groep opnieuw naar Kroatië reizen om hulpgoederen en eten te brengen.
Lees het hele reisverslag
Bekijk welke actuele hulpvragen er zijn voor het transport van 3 april 2017


Zesde reis naar de Krajina

5 juli 2016

U wordt uitgenodigd om onze recentelijke trip (19 tot 26 juni) naar de Krajina te bekijken. Dit vergt wel wat tijd (ongeveer 10 minuten). Er zitten diverse filmpjes bij, die een goed beeld geven van wat wij gedaan hebben.
Ook krijgt u bij enkele ouderen een inkijkje in hoe zij wonen. Het is soms intriest om te zien hoe zij leven. De mensen die wij bezochten zijn door ons zoveel mogelijk van goede kleding en schoenen voorzien.
Ook hadden we voor ieder een levensmiddelenpakket mee. Een druppel op een gloeiende plaat wellicht, maar het gaat er vooral om dat er mensen zijn die naar je omkijken. Dat doen René, Zorica en Milena één dag per week met hun bezoeken. Inmiddels zijn het ruim 100 mensen geworden, die om de 4-6 weken bezoek krijgen. Wij ondersteunen hen in hun werk door 2x per jaar met ze mee te gaan, iets wat erg gewaardeerd wordt.
Bekijk het fotoalbum


Bezoek met hulpgoederen aan de Krajina

29 mei 2016

Op zondag 19 juni a.s. gaan we weer met hulpgoederen naar de Krajina en omstreken. Daar hopen we op maandag in de middag aan te komen, waar we direct naar de supermarkt gaan om levensmiddelen in te kopen voor de ouderen die we dan de komende dagen gaan bezoeken.
Van 21 t/m 24 juni gaan we op pad samen met René en Zorica, de vaste bezoekers van deze mensen. Zij krijgen de adressen van het Rode Kruis en bezoeken hen gemiddeld om de 6 weken.
De vrijdag wordt besloten op een bijzondere manier. Dan worden 11 ouderen uit de omgeving Slunj uitgenodigd om in een restaurant te komen eten. Dit is voor hen heel speciaal, want daar komen ze anders nooit. Wij zijn ook uitgenodigd om erbij te zijn. We maken in Nederland al leuke pakketjes om die aan hen te geven.

Het kan zijn, dat er in deze week nog een trip wordt gemaakt naar Slavonski Brod, ons andere hulpproject in Kroatië. Dat gebeurt, als het ons lukt om de gevraagde medische apparatuur voor het ziekenhuis te krijgen. De operatielamp het meest noodzakelijk en ook een baarstoel is zeer gewenst. Kijk voor meer informatie onder het kopje Help mee!
U krijgt van ons na afloop een (foto-)verslag op de website!


Kraampakketten ontvangen in Slavonski Brod

29 mei 2016

Met enige regelmaat versturen wij pakketten met babykleding naar de kraamafdeling van het ziekenhuis in Slavonski Brod. De verloskundige Zeljka zorgt er vervolgens voor dat de kersverse moeders worden verrast met kleding uitzet voor hun baby.
Bekijk het fotoalbum


Kerstpakketten voor eenzame ouderen in de Krajina

21 december 2015

In de tweede week van november hebben twee leden van onze stichting Humaned weer kerstpakketten rondgebracht bij eenzame ouderen in De Krajina, Kroatië. De pakketten werden erg dankbaar ontvangen.
Bekijk het fotoalbum


Humanitaire reis augustus

13 september 2015

Afgelopen augustus hebben wij weer een humanitaire reis gemaakt naar de Krajina (Kroatië). Hier hebben we voedsel en kleding gebracht aan de verlaten Servische oudjes, die zijn achtergebleven na de oorlog in de voormalige enclave.
Na ons bezoek aan de Krajina zijn we doorgereisd naar ons bekende adres in Slavonski Brod. Ook hier hebben we voedsel uitgedeeld, maar ook de bruiloft bijgewoond van Varona met haar Viktor. Zij is de dochter van de pastor van het centrum De Drie Engelen.
Het was een mooie, indrukwekkende week, waarin we wat vreugde konden brengen in het troosteloze bestaan van de oudjes aldaar.
Bekijk het fotoalbum


Een accordeon voor Dusan

4 juni 2015

Voor een bejaarde man in de Krajina onder Zagreb – zijn naam is Dusan – waren we op zoek naar een accordeon. Het was een heel grote wens van hem en zelf kon hij deze niet betalen. Dankzij onze vrijwilliger Gerard Holtman kunnen wij hem eind augustus met een accordeon verblijden. Dan gaat er namelijk weer een humanitair transport van ons richting Kroatië. Gerard deed woensdagmiddag 3 juni een oproep bij Radio Noord-Holland. Diezelfde middag bood iemand uit Amsterdam al een accordeon aan! Wij bedanken deze persoon van harte voor deze geweldige gift. We zullen zeker een foto voor hem maken bij de overhandiging van de accordeon!

Accordeon gevraagd

Niet zulk mooi nieuws

16 maart 2015

Zdravko Duvnjak, de pastor van het centrum De Drie Engelen in Slavonski Brod, is begin maart getroffen door een beroerte. Hij was op dat moment aan het houthakken voor zichzelf en anderen. Zijn rechter been en arm en zijn gezicht raakten verlamd. Zijn schoonzoon, die bij hem was, bracht hem direct naar de eerste hulp in het ziekenhuis. Dat is zijn redding geweest, want na 14 dagen in het ziekenhuis gelegen te hebben, is hij goed hersteld. Het was wel een flinke waarschuwing voor hem om het toch wat rustiger aan te doen en dat hij meer aan anderen moet overlaten. Maar of dat lukt? We helpen het hopen.


Kerstpakketten uitgedeeld

18 januari 2015

De kerstreis die plaats vond van 7 t/m 14 december 2014 zit er weer op.Er werd een bezoek gebracht aan de ouderen in de Krajina. Daar werden levensmiddelen en kleding uitgedeeld. Het tweede deel van de week werd doorgebracht in het centrum Tri Andela in Slavonski Brod. Hier werd een operatietafel afgeleverd bij de verloskundige in het ziekenhuis, ze kon haar geluk niet op! Ook werden enkele ouderen bezocht in het dorpje Poljanci en kregen de blinden een levensmiddelenpakket. Bekijk het fotoalbum van de reis en lees hier het uitgebreide reisverslag.


Operatietafel geschonken

29 oktober 2014

De verloskundige van het ziekenhuis in Slavonski Brod heeft voor haar aanstaande moeders behoefte aan een operatietafel. Deze operatietafel is inmiddels gevonden en deze kan in december mee op reis naar Kroatië.
Eén van onze leden, Walter van Abswoude, kwam onlangs in contact met de heer Mulder. voorzitter van Stichting werkgroep ‘de Ruyter’. Hij vertelde dat zij met de stichting die week met drie opleggers naar de Oekraïne zouden gaan met allerlei goederen, waaronder ook medische apparatuur zoals operatietafels. Stichting de Ruyter is zo vriendelijk geweest om een operatietafel aan Humaned te schenken zodat wij deze mee kunnen nemen naar het ziekenhuis in Slavonski Brod.
Zo zie je maar weer, van het een komt het ander en kan je met elkaar ook weer spullen uitwisselen.


Kraampakketten voor geboortekliniek Slavonski Brod

28 oktober 2014

In het ziekenhuis ‘Dom zdravlja’ in Slavonski Brod is een geboortekliniek te vinden. Eén van onze vrijwilligers heeft kraampakketten samengesteld om deze vervolgens te kunnen uitdelen in de geboortekliniek, en met groot succes! In de praktijk blijkt dat vaak slechts een klein deel van het door een zorgverzekeraar aan de zwangere ter beschikking gesteld kraampakket wordt gebruikt. Het restant wordt na verloop van tijd weggegooid, terwijl het een basis kan zijn voor betere hygiëne tijdens bevallingen en hierdoor indirect kan bijdragen aan een afname van de zuigelingensterfte.


In december 2014 kerstpakketten uitdelen

17 oktober 2014

We hebben besloten in december 2014 zowel het centrum De Drie Engelen in Slavonski Brod te bezoeken als een of twee dagen in de Krajina op stap te gaan. Wij hopen dan aan de eenzame ouderen daar – zoals we elk jaar doen- een kerstpakket te kunnen uitreiken. Het zal een drukke week worden, maar we hebben het er graag voor over! We hopen er nog lang mee door te kunnen gaan.


Gerichte hulp voor Slavonski Brod

17 oktober 2014

Vanaf nu leveren wij enkel hulp aan Slavonski Brod afkomstig van gerichte hulpvragen. De mensen van het centrum De Drie Engelen in Slavonski Brod, Kroatië, waar wij sinds 2002 onze aandacht op hadden gericht, hadden aangegeven dat het – nu de Balkonoorlog al weer ruim 20 jaar verleden tijd is – niet meer zo nodig is grote humanitaire transporten te brengen. Het gaat beter in de stad en dat merkten wij ook. Er zijn bijvoorbeeld veel kleine Chinese kledingwinkeltjes gekomen, waar goedkoop kleding kan worden gekocht. Ook op de markt is veel aanbod. Vergeleken met onze westerse maatschappij is er zeker nog wel achterstand en de crisis heeft daar harder toegeslagen dan bij ons. De werkloosheid is er veel hoger en wordt men werkloos, dan is er geen sociaal stelsel. Met andere woorden, we kunnen altijd nog veel voor hen blijven betekenen. Zo blijven wij proberen te voldoen aan individuele hulpvragen. Daarvoor hebben wij uw hulp nog steeds hard nodig. Wilt u uw steentje bijdragen? Help mee!


10 jaar Humaned

2010

Het 10-jarig bestaan van Humaned werd gevierd met een jubileumboek waarin de eerste jaren van Humaned worden samengevat. Het begin van de hulptransporten en het nog deels in puin liggende Kroatië. Bekijk het boek hier.