Reisverslag zomer 2005

Maandag 11 juli 2005

Om ca. 04.00 uur vanaf het huis van Gerard Holtman samen met Hans Uitdenbogerd in de nieuwe IVECO-combinatie vertrokken. Om ca. 05.30 uur de grens over. De wagen verbruikt veel brandstof: ca. 1:5.
Probleemloze rit en om 14.20 uur langs de Rosenhof bij de afslag Würth a/d Donau Ost gereden, veel te vroeg om nu al te stoppen en dus besloten door te gaan tot ergens in Oostenrijk.
De stemming is goed, geen stress en andere vervelende toestanden.
Om ca. 18.00 uur gaan zoeken naar een hotel in Spital am Pyhrn. Hotel Post had geen geschikte kamers. De enig beschikbare kamer had een tweepersoonsbed en om nou lekker achter Hans te kruipen (en andersom) leek ons geen van beiden een goed idee, dus naar een ander hotel gezocht. Dat vonden we in hotel Freunde der Natur, maar aanmerkelijk duurder dan de Rosenhof (€ 42,– p.p.n.n.). ’s Avonds wel gegeten bij hotel Zur Post. Het eten was prima en maar € 20,– p.p. Slecht geslapen.

Dinsdag 12 juli 2005

’s Ochtends 07.00 op, goed ontbeten en 07.30 uur rijden, Oostenrijk uit en Slovenië in. Slechte wegen en bijna een aanrijding doordat iemand met aanhanger zonder te kijken de hoofdweg opdraaide. Toen bleek eigenlijk, dat de remmen van de IVECO niet zo best waren of wat het toch een te zware lading?

Om 11.20 uur bij de Kroatische grens. Binnen 30 minuten stonden we buiten en konden we verder. Alle papieren waren in orde. Alleen voortaan een extra loodje meenemen. Kosten voor invoerpapieren € 48,–. Het verzoek voor vrijstelling van tol op de Kroatische wegen A3 en A4 werkte goed. Er werd veel onderhoud aan de wegen gepleegd. In Kroatië veel ooievaars gezien. Mooie beesten! Vlak voor Slavonski Brod viel de brandstofmeter (na de ¼ vol-melding) plotseling sterk terug en al snel begon het licht van de meter te knipperen. Over een enorme afstand was geen dieselpomp te bekennen en uiteindelijk, na rijp beraad, de wagen aan de kant gezet en alarmlichten aangezet. Vrijwel direct daarna stopte er aan de overzijde een servicewagen die 10 liter brandstof voor ons ging halen. Binnen 20 minuten was hij terug met de diesel en vroeg daarvoor € 40,–. Hij nam genoegen met € 20,– + een doos crackers. Hij ook weer blij. Om 16.15 uur gestopt bij Tri Andela, goed gegeten en ’s avonds nog wat gewandeld, koffie gedronken en om 22.45 uur de kooi in.

Woensdag 13 juli 2005

Zdravko gaat naar de douane. Wij gaan wandelen in afwachting van de douanecontrole. Afgesproken dat we snel terug zouden zijn als er uitgeladen mag worden. Om ca. 11.00 uur werden we inderdaad gebeld dat we binnen 10 minuten terug moesten zijn, net terwijl Hans een Kroatisch mobiel telefoontje voor Humaned aan het kopen was. Snel terug en uitladen, daarna nog wat gegeten.

Lilian en Zdravko moeten snel weg om de tweelingzus van Lilian, Rose, weg te brengen naar München. Zij doet missiewerk op Jamaica.
Bij het uitladen geen douane te bekennen. Uiteindelijk verscheen er wel een man, maar kennelijk was het niet interessant genoeg.

We hebben een paar fietsen gepakt en zijn naar Bosnië gefietst (Bosanski Brod) en hebben daar o.a. de markt bezocht. Bij het Rode Kruis aldaar was niemand aanwezig. Op de markt een poelietrekker gekocht voor € 5,–, een koopje. Weer terug op de fiets over de brug en door de douane. Ze zullen wel gedacht hebben, twee gekke Nederlanders zonder enige bagage op twee ouwe fietsen de wereld door en waarom ook niet. Terug in Slavonski Brod heeft Hans o.a. een telescoop gekocht. Prijs omlaag gepraat; het ging met moeite, maar lukte toch. Op het grote plein koffie gedronken en veel gekletst. Terug in het centrum belde Harma. Zij is met haar moeder o.a. naar Twello en Holten geweest en schijnt ’t erg naar haar zin te hebben gehad.

’s Avonds allebei een steak gegeten in een restaurantje in het centrum en om 22.00 uur naar bed. We overwegen om donderdag al te gaan rijden, omdat we eigenlijk onze taak hebben volbracht en er weinig meer valt te doen. Marina heeft nog gebeld. Zij is o.a. bij Bill geweest. Hij is nog steeds erg in ons geïnteresseerd.

Donderdag 14 juli 2005

Om 10.10 uur vertrokken. Hans heeft niet kunnen kopen wat hij wilde en de kapper had ’t te druk, dus gaan we rijden. Lilian en Zdravko zijn naar München en komen mogelijk pas donderdagnacht/vrijdagmorgen thuis, dus het heeft geen zin op hen te wachten en er is geen reden om langer te blijven. De wagen loopt prima, maar het brandstofverbruik valt tegen, ook onbeladen. Probleemloze tocht gehad naar de Rosenhof en om 10.00 uur gestopt. Goed gegeten en om 23.00 uur gaan slapen.

Vrijdag 15 juli 2005

Slecht geslapen. 06.45 uur op en 07.15 uur gaan rijden na een goed ontbijt.
Onderweg een uur vertraging door een ongeval, maar verder zonder problemen om 19.15 uur bij het huis van Marina gestopt.
Cor zal de wagen wassen en uitzuigen (bedankt Cor!), dat scheelt ons weer veel werk.

Zaterdag 16 juli 2005

De wagen teruggebracht naar Groenekan met Harma.