Reisverslag zomer 2003

Al weer ruim een week geleden is het transport naar Slavonski Brod in Kroatië succesvol afgerond. Het transport was geïnitieerd door Stichting Humaned. Na enige kleinere transporten met personenwagens met aanhanger was er de gelegenheid een groot transport van 80 kubieke meter uit te voeren door het beschikbaar zijn van een truck met oplegger van de Firma Veldhuizen uit Zaandam en twee vrijwilligerschauffeurs.

In samenwerking met Stichting “De Drie Engelen” in Kroatië is de wenslijst van goederen geformuleerd. Gedurende ruim drie maanden is een veelheid van artikelen en producten verzameld. Dank daarbij gaat uit naar vele personen en bedrijven. Maar niet onvermeld zijn de stichting Promotie in Broek op Langedijk en stichting Het Vliegende Missiewerk in Volendam. Het maakt eens en te meer duidelijk, dat communicatie tussen de actieve hulporganisaties in Nederland en de doelorganisaties in den vreemde van groot belang is. Goede communicatie betekent gericht inzamelen en gericht helpen. Bovendien zorgt duidelijkheid over de inhoud van de transporten en duidelijkheid over wie de ontvangers van de goederen zijn voor een probleemvrije doortocht bij douanes.

Het transport naar Kroatië is op dinsdagmiddag 29 juli 2003 vertrokken, 2 dagen later dan aanvankelijk de bedoeling was. Reden daarvan waren de beperkingen voor vrachtverkeer in de diverse landen. Om stilstand te voorkomen is daarom voor een starttijd vroeg in de week gekozen. De opzet is gelukt. De vrachtauto kwam vrijdagavond, inclusief een retourvracht, weer behouden thuis.

De grenspassages verliepen zonder problemen. Ook het vrijgeven ging redelijk snel. Al werden goederen (pleisters en dergelijke) die onder het hoofdstuk “zaken voor ouderen” op de vrachtbrief stonden, wel als submedische goederen gezien. Deze goederen werden geblokkeerd en vrijgegeven nadat formaliteiten (brieven van de ontvangende partijen, o.a. het streekziekenhuis in Slavonski Brod) waren geregeld. Het geeft aan dat duidelijkheid over wat de zending bevat niet genoeg benadrukt kan worden. Het is deze keer netjes opgelost. Een volgende keer kan er veel moeilijker gedaan worden en een en ander leiden tot (hoge) boetes of het niet geaccepteerd worden van goederen.

Begeleiders van het transport zijn enige dagen met de Stichting De Drie Engelen de hulpdoelen langs geweest. Ook andere plekken zijn bezocht. Geconstateerd wordt dat, tegenover de aanwezige en de zich herstellende luxe in Kroatië grote armoede heerst en vele hulpprojecten zijn te definiëren. Keuzes maken en projecten benoemen wordt dan ook een belangrijk item.

Humaned dankt allen die meewerkten en meeleefden voor hun bijdrage en steun. Op korte termijn zullen we duidelijk maken welke vervolgactiviteiten zullen worden opgestart en wat de timing daarvan is.

Bob Romkes