Reisverslag december 2011

“Kerstreis 2011 naar Slavonski Brod”

Meer dan 5.000 kilo aan hulpgoederen als rollators, kleding, schoenen, meubels, ziekenhuisbedden, incontinentiemateriaal, speelgoed, fietsen, tandems etc. zijn in de loop van het jaar 2011 geschonken en verzameld. Deze vracht is vervoerd door Robbert Kortekaas, Peet Nulkens, Jan van der Slot en Walter van Abswoude naar de stad Slavonski Brod, zo’n 450 kilometer uit de kust van Kroatië richting Servië. Twee hele dagen flink sturen vanuit een stormachtig Nederland.

Na een warm onthaal door pastor Zdravko Duvnjac en zijn vrouw Lilian zijn de mannen direct de wagens leeg gaan halen. Boordevol mooie nieuwe spullen van een grootgrutter die de plaatselijke douane maar even niet moest zien. Prachtige kindersokken, maillots en jassen, spiksplinternieuw. De douane tolereert alleen maar tweedehands kleding. Onze nieuwe vrijwilliger Peet had zijn cabine zo vol geladen, dat zijn privébagage er bijna niet meer bij kon.

Donderdag 15 januari zijn de wagens met aanhanger naar de plaatselijke douane gereden. De invoerdocumenten werden goed bevonden en de loodjes werden van de aanhangers afgeknipt. Op naar het centrum “De Drie Engelen“ om de lading te lossen. Er stonden weer heel wat mensen van de kerk klaar om te helpen. De grote stukken, zoals hoog-laag bedden, zijn door de mannen naar de achterzijde van de kerk gesjouwd. De kleine zakken en dozen zijn via een raam in de kelder van de kerk neergezet.

Vrijdag zijn de boodschappen gedaan voor de voedselpakketten bij de plaatselijke supermarkt. Paul Versloot en Marina Molenaars voegden zich vrijdag eind van de middag bij de groep. Snel met elkaar euro’s wisselen voor kuna’s . Hiermee konden we met elkaar de bestelde boodschappen voor bijna 100 gezinnen ophalen in de supermarkt. Op de foto’s ziet U wel hoeveel karren wij volgeladen hebben.

Van alle boodschappen maakt de pastor met hulp de voedselpakketten.
Op de foto’s kunt U zien wat er zoal in een pakket zit. Weinig luxe artikelen, het hoognodige. Des te meer gezinnen kunnen we met deze schenking blij maken.

Zaterdagmorgen om 10 uur is er een dienst in de kerk waar onder anderen de allerarmsten voor uitgenodigd zijn. Het is een mooie dienst met vrolijk gezang van de kinderen. De pastor vertelt de mensen ook nog wat over Stichting Humaned. Alle kinderen krijgen aan het einde van de dienst een rugzak gevuld met speelgoed en een T-shirt. Aan de enthousiaste gezichtjes kunt U zien hoe blij verrast ze zijn met de rugtas. Het hoofd van het gezin krijgt een voedselpakket. Er is een hele oude dame met een stok. Zij is met een babywandelwagen uit het jaar nul gekomen. Daar wordt het voedselpakket ingestopt. Aan de wagen heeft zij steun met lopen. Ik zeg de pastor dat we deze dame een rollator met mandje moeten geven. We hebben deze echt voor dit soort gevallen meegenomen uit Nederland. De dienst was voor ons emotioneel. Voor deze arme zielen zet je je in. Hun dankbaarheid was groot.

In de middag zijn we in de dorpen bij hoogbejaarden voedselpakketten af gaan geven. Zij leven onder erbarmelijke omstandigheden. Geen kraan in huis waar water uitkomt. Geen toilet in huis. Voor deze mensen willen wij erg graag een bejaardenhuis bouwen in het dorp naast de stad waar we hulp verlenen. Helaas reageert MAX niet op onze brieven waarin we om hun hulp vragen. Wij hebben niet de financiën voor de bouw van een bejaarden/ verzorgingshuis.

Einde van de middag brengen we ons laatste voedselpakket in het schemer bij een woning waar we vier kindertjes met een moeder aantreffen. De meisjes van 3 en 5 lopen bloot rond. De jongens van 7 en 9 zijn gekleed. Moeder loopt in een badjas. Ohhh, de dames zijn in bad geweest! Maar waarom dragen zij geen kleertjes. Bij goed rondkijken zie ik dat deze schoon gewassen op een wasrekje hangen boven de oven. Oh.. deze meisjes hebben maar één stelletje kleding. Wij wisten direct wat ons te doen stond. Zondagmorgen zijn we kleding en schoenen gaan zoeken voor dit gezin uit onze vracht.

En wij hadden zoveel moois mee. We hadden ruime keus. In Sassenheim hebben de plaatselijke ondernemers een breiactie georganiseerd: “Breien voor Kroatië“. Veel inwoners hebben sjaals gebreid voor de kinderen in Slavonski Brod.

Daarna zijn we dit gezin gaan kleden. En de kindertjes waren zo blij! Eén van de meisjes gilde van blijdschap om een roze pyjama die we voor haar hadden meegenomen. Vader van dit gezin zit in de gevangenis. Hij kon zijn rekeningen niet betalen, omdat hij werkloos was. Hij is toen voor de keuze gesteld: betalen of de gevangenis in. Hij had geen geld, dus ook geen keuze. Moeder zorgt erg goed voor hun gezin. Het was er erg netjes en de kinderen straalden van blijdschap. Wij waren reuze voldaan dat we ons werk ter plekke goed hadden kunnen doen. Op de foto’s kunt u zien dat allen een heerlijke warme sjaal hebben uitgezocht.

Naast dit gezin zijn er nog zo velen waar de pastor voor zorgt door uw hulp. De door u geschonken kleding wordt door de pastor en zijn medewerkers verdeeld onder de grote groep mensen die dit nodig heeft.

Peet en Robbert hadden nog een paar nieuwe mountainbikefietsen gekregen van hun plaatselijke fietsenmaker. Zij hebben op zondagmorgen de fietsen geschonken aan mannen die deze fietsen erg goed kunnen gebruiken. Door de fiets kan de man met de bril folders rondbrengen in de stad. Hier verdient hij zijn brood mee. Het is niet veel, maar altijd meer dan niets. De andere man kan door de fiets op zijn werk en ook naar de kerk komen om zijn hand- en spandiensten te verlenen. Bussen rijden niet in dit gebied. Dus een fiets bepaalt of jij naar een werkplek kan komen of niet! Fietsen zijn zeer welkom in Kroatië!

Zondagmiddag hebben we weer een hoog-laagbed geïnstalleerd bij Anja. Anja is een dame van 55 jaar die we al eerder aan ziekenhuisbedden uit Nederland hebben geholpen. Een klein bejaardenhuis heeft ze opgebouwd. Zij was voor de oorlog verpleegkundige. Haar nu invalide echtgenoot was treinmachinist. Tijdens de oorlog verloren zij hun baan. Door de bedden uit Nederland kan Anja bejaarden opvangen in haar huis. Zij krijgt daarvoor van de overheid per persoon € 230,00 per maand. Dat is veel geld. Anja heeft inmiddels personeel in dienst. Dus door onze hulp worden er ook werkplekken gecreëerd.

Anja kan nu voor 8 oudjes zorgen. En dat is heel mooi. Er staan nog meer dan 300 bejaarden op de wachtlijst voor opvang. Helaas, die is er niet. Met wat financiële hulp uit Nederland zouden we het wel op kunnen bouwen. Maar goed, geen van onze vrijwilligers heeft dit jaar de oudejaarsloterij gewonnen. Dus helaas kunnen wij nog niets betekenen voor de oudjes in hun lemen huisjes zonder kraan en toilet.

Maandagochtend in alle vroegte terug naar Nederland. De reis verliep moeizaam door de vele files en ongelukken op de weg. Wij zaten allen met Kerst weer heerlijk warm in onze luxe woningen, aan onze uitgebreide kerstmaaltijden. Ons leven is zo luxe vergeleken met de mensen in het gebied waar wij hulp verlenen. Toch zijn wij ontzettend dankbaar dat wij het lichtpuntje kunnen brengen voor “de Kerst”. Dit gebaar wordt zo in dank afgenomen. Wij zien de tranen van dank en ontroering. We kunnen onze achterhoede hierover vertellen. Meer kunnen wij niet doen.
Dank aan onze sponsor die vele hongerige magen heeft gevuld.

Zeer voldaan sluiten wij vrijwilligers een periode van extra inspanning af met een gevoel van warmte en dank naar God dat wij deze inspanning hebben kunnen leveren voor onze medemens in voormalig oorlogsgebied.

Dank aan de goede gever van de meer dan 100 rugtassen. Op de foto’s is de blijdschap van de kinderen te zien. Hartverwarmend zijn de blije snuitjes.

Dank aan allen die deze reis mogelijk hebben gemaakt!!!
Namens het bestuur en de vrijwilligers van stichting Humaned,

Marina Molenaars