Nieuws

Een ereplaatsje in de donkere dagen voor Kerst voor Tineke de Best uit Wormer

Tineke verkoopt zelfgemaakte kerstkaarten en kerstlichtjes in de kerk, bij concerten etc. De opbrengst (stand 1/12: ruim 400 euro) mogen we besteden aan kerstpakketten, die rond Kerst worden uitgedeeld aan ouderen die in noord-Kroatië in armoede leven. Dank hiervoor!

…………………………………………………………………………………………………

Een nieuw reisverslag en een nieuw beleidsplan   21 oktober 2021

Na bijna 2 jaar mochten we eindelijk weer ‘onze’ ouderen in Kroatië bezoeken! Bij reisverslagen vindt u het reisverslag van deze reis. Veel leesplezier!

Ook is er een nieuw beleidsplan gemaakt ter vervanging van het vorige beleidsplan. Het nieuwe beleidsplan geldt voor de jaren 2021-2024. Dit treft u aan onder het kopje Over Humaned bij Beleid en financiën.


Bestuurslid Marina Molenaars onverwachts in het zonnetje gezet! Zij kreeg op 26 april 2021 de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt.

Noord-Hollands Dagblad    27 april 2021

Redders Oude Begraafplaats, voorvechters manuele intelligentie en engel voor Kroatische armen krijgen een lintje in Purmerend

Marina Molenaars komt tot ver over de landsgrenzen met haar vrijwilligerswerk. Sinds jaar en dag zet ze zich in bij Stichting Humaned in Westzaan, die humanitaire transporten verzorgt naar Slavonski Brod in het noordoosten van Kroatië. In 2014 sloeg de stichting een andere weg in om samen met Stichting Kracht voor Kroatië vanuit Stichting De Baanderij de bevolking in het voormalige Oostblokland te blijven helpen. Door de ouderen in voornamelijk voormalig oorlogsgebied te bezoeken en te voorzien van kleding en schoeisel.

,,Een hartverwarmende vrouw, die zeer betrokken is bij het lot van de meest arme en eenzame inwoners van Kroatië’’, stelde burgemeester Don Bijl van Purmerend bij het uitreiken van haar onderscheiding. Molenaars zelf was er een beetje beduusd van, nadat ze met een smoes naar de Purmaryn was gelokt. ,,Ik vind het eigenlijk maar gewoon wat ik doe.’’

Hulpverlening in coronatijd

voorjaar 2021

Tijdens de corona-epidemie was het niet mogelijk ‘onze’ ouderen in Kroatië te bezoeken. Er moesten andere wegen gevonden worden. Gelukkig deed de post het nog wel, waardoor tientallen pakketten toch hun bestemming hebben gevonden.

Onder het kopje reisverslagen vindt u het verslag van deze ‘pakketreizen’.

Kerstreis 2019

Onder het kopje reisverslagen treft u het verslag aan van de kerstreis van Paul Versloot en Marina Molenaars. Het zou daarna bijna 2 jaar duren voor de eerstvolgende reis gemaakt kon worden.

Afscheid Harma en Arie Baak (secretaris-boekhouder)
25/09/2019
Harma (de secretaris) en Arie (de boekhouder) Baak hebben om persoonlijke redenen besloten om per 1 oktober 2019 afscheid te nemen van de stichting. Zij zijn hier bijna 18 jaar bij betrokken geweest, eerst met de transporten naar de familie Duvnjak van het centrum Tri Andela in Slavonski Brod, later met de bezoeken aan de ouderen in de Krajina onder leiding van René Pronk. Ze beseffen wel,  dat het best moeilijk is om afstand van het werk en de contacten hier en in Kroatië te nemen.
Hoewel de overige bestuurs- en kernleden het jammer vinden, respecteren zij hun besluit. De vriendschap blijft in elk geval staan.
De boekhouding wordt overgenomen door Paul Versloot, die al enige tijd de officiële penningmeester van de stichting is.
Goed nieuws is, dat Walter van Abswoude, vrijwilliger van het eerste uur van de stichting (zie hiervoor zijn verslag uit 1997 onder het kopje 10 jaar Humaned)  en tot nu toe kernlid, heeft besloten voortaan algemeen bestuurslid van Humaned te worden.

Paasreis 2019
16/05/2019
Op dinsdag 2 april zijn Paul Versloot en Marina Molenaars afgereisd naar Kroatië om daar meer dan 50 ouderen te voorzien van een voedselpakket. Door de vrijgevigheid van onze sponsor zijn wij van Stichting Humaned al jarenlang tweemaal per jaar in staat om veel armen een voedselpakket, wat aandacht en kleding te geven. Het is een indrukwekkende reis geworden waarbij de dankbaarheid van de ouderen wederom werd benadrukt. Lees hier het hele reisverslag.

Afscheid van Peet Nulkes
01/03/2019

Op woensdag 25 februari 2019 hebben wij de uitvaart bijgewoond van vrijwilliger Peet. Hij was ongeneeslijk ziek. Dat wisten we sinds de zomer van 2018. Twee dagen na zijn 67e verjaardag is hij op 14 februari gestorven.
Peet was een bijzondere man die je eerst echt moest leren kennen voordat je wist wat je aan hem had. Hij was geïntroduceerd door Walter, die niet zo ver bij hem vandaan woonde. Walter heeft hem tijdens zijn ziekte veel opgezocht.
Peet is sinds we met René Pronk in aanraking zijn gekomen mee geweest naar Kroatië. Hij heeft heel wat keren met ons de rit gemaakt. Hij bleek erg begaan met de ouderen die we bezochten.
Hij is door Walter met zijn nieuwe Dodge naar het crematorium in Lisse gebracht. Peet was gek op mooie auto’s en heeft zelf ook een tijd een Dodge gehad. Met de Dodge met huifkap en aanhanger werden vaak de hulpgoederen weggebracht. Hij zou het erg mooi gevonden hebben.
Wij wensen zijn vrouw Marian veel sterkte de komende tijd. We zullen Peet erg gaan missen.

Kerstreis 2018
17/12/2018
Ze zijn weer thuis, onze Humaned-ters, na een 10-daagse reis naar Kroatië. Wij nodigen u uit de fotoreportage hiervan te bekijken. De beelden spreken voor zich, er is nog steeds veel armoede onder de ouderen daar.
Blije gezichten zijn de beloning van alle inspanningen die eraan vooraf gingen!

Op weg naar Kroatië
04/12/2018
Met een laadbak vol kleding en spullen zijn vanmorgen in alle vroegte Paul en Marina, Walter en Cilia (twee echtparen) naar Kroatië vertrokken. Ze hebben besloten hier drie dagen over te doen, omdat Walter de enige is die met de Dodge (vrachtwagen) mag rijden.
Daarna worden het voor hen drukke dagen, waarbij weer heel veel eenzame ouderen in het gebied Kordun-Lika (onder Zagreb) met een kerstpakket en warme kleding zullen worden verblijd.
Ook gaat er een zonnepaneelinstallatie mee, die bij iemand zonder elektriciteit zal worden geïnstalleerd. Is dit een succes, dan volgen er wellicht meer.
Zondag 9 december is een dag van ontspanning; dan wordt er o.a. een bezoek aan de kathedraal van Zagreb gebracht.
Na 10 dagen hopen ze weer veilig thuis te komen.
Over hun belevenissen schrijft Marina dan weer voor u een reisverslag.

Paasreis 2018
29/04/2018
Mooie reis met Pasen gemaakt!
Een week na Pasen bezochten we met 7 vrijwilligers opnieuw de eenzame ouderen in de Krajina onder Zagreb. We doen dit nu alweer voor het 5e jaar, samen met René en Helga Pronk en hun vrijwilligers.
De ouderen zijn Servische ouderen in een verder door Kroaten bewoond gebied. Hun kinderen vertrokken grotendeels na de Servisch-Kroatische oorlog in 1995. Er is hier enorm gevochten en dat kun je nog wel zien aan de kogelgaten in veel huizen. Ook staan er heel veel huizen leeg.
De ouderen krijgen zo’n 1x in de 6 weken een bezoek. De adressen zijn afkomstig van het Rode Kruis. Hoewel de mensen altijd een pakket aan levensmiddelen krijgen, is het voornaamste argument om ze te bezoeken dat ze niet vergeten mogen worden!
Als stichting Humaned dragen we hierin tweemaal per jaar ons steentje bij. Bekijk ook het fotoalbum.

Kerstreis 2017
14/01/2018
Schermafbeelding 2018-01-14 om 13.35.13

Het echtpaar Marina Molenaars-Paul Versloot trotseerde in december de sneeuw om ook nu weer een bezoek te brengen aan de ‘oudjes’ in de Krajina, Kroatië. Daar hadden ze een heen- en terugreis vanuit Nederland van elk 3 dagen voor over. Dit is de boodschap die zij aan ons doorgeven.
Namens alle leden wensen we u/je een gelukkig 2018. We hopen ook in het nieuwe jaar weer met ons bezoek in april a.s. ons steentje bij te dragen aan iets meer levensvreugde voor de mensen daar.
Hier kunt u de foto’s van deze kerstreis bekijken en het gehele verslag.

Nieuw beleidsplan 2018 -2021
26/10/2017
Het Humaned bestuur heeft de afgelopen periode hard gewerkt om het nieuwe beleidsplan voor 2018 – 2021 definitief te maken. Het resultaat is een mooi plan met een heldere visie en missie voor de komende jaren.
Hier kunt u het beleidsplan 2018 – 2021 lezen.

Paas reis 2017
15/04/2017
We zijn net terug van weer een nieuwe reis naar Kroatië. Tussen 2 en 9 april bezocht ons gezelschap 42 ouderen, leverden we een speciale kinderstoel bij een kindertehuis af en brachten we een bezoek aan Slavonski Brod, waar in 2002 onze hulpverlening van start ging. Hier kunt u de foto’s van onze reis bekijken.
Lees het hele nieuwsbericht

Humanitaire reis voor de kerst van 2016
26/12/2016
Maandag 5 december vertrokken 2 vrijwilligers, Paul en Marina, naar de Krajina om kleding en eten te brengen aan hoogbejaarden mensen die in dat gebied wonen. Ook gedurende de week worden veel ouderen bezocht. Er worden voedselpakketten gebracht, warme kleding maar bovenal wordt er aandacht geschonken aan de mensen, iets waar een groot tekort van is.
Op 3 april 2017 zal de hele Humaned-groep opnieuw naar Kroatië reizen om hulpgoederen en eten te brengen.
Lees het hele reisverslag
Bekijk welke actuele hulpvragen er zijn voor het transport van 3 april 2017

Zesde Humaned-reis naar Kroatië, de Krajina
05/07/2016
U wordt uitgenodigd om onze recentelijke trip (19 tot 26 juni) naar de Krajina te bekijken. Dit vergt wel wat tijd (ongeveer 10 minuten). Er zitten diverse filmpjes bij, die een goed beeld geven van wat wij gedaan hebben.
Ook krijgt u bij enkele ouderen een inkijkje in hoe zij wonen. Het is soms intriest om te zien hoe zij leven. De mensen die wij bezochten zijn door ons zoveel mogelijk van goede kleding en schoenen voorzien.
Ook hadden we voor ieder een levensmiddelenpakket mee. Een druppel op een gloeiende plaat wellicht, maar het gaat er vooral om dat er mensen zijn die naar je omkijken. Dat doen René, Zorica en Milena één dag per week met hun bezoeken. Inmiddels zijn het ruim 100 mensen geworden, die om de 4-6 weken bezoek krijgen. Wij ondersteunen hen in hun werk door 2x per jaar met ze mee te gaan, iets wat erg gewaardeerd wordt.
Bekijk het fotoalbum

Bezoek met hulpgoederen aan de Krajina
29/05/2016
Op zondag 19 juni a.s. gaan we weer met hulpgoederen naar de Krajina en omstreken. Daar hopen we op maandag in de middag aan te komen, waar we direct naar de supermarkt gaan om levensmiddelen in te kopen voor de ouderen die we dan de komende dagen gaan bezoeken.
Van 21 t/m 24 juni gaan we op pad samen met René en Zorica, de vaste bezoekers van deze mensen. Zij krijgen de adressen van het Rode Kruis en bezoeken hen gemiddeld om de 6 weken.
De vrijdag wordt besloten op een bijzondere manier. Dan worden 11 ouderen uit de omgeving Slunj uitgenodigd om in een restaurant te komen eten. Dit is voor hen heel speciaal, want daar komen ze anders nooit. Wij zijn ook uitgenodigd om erbij te zijn. We maken in Nederland al leuke pakketjes om die aan hen te geven.

Het kan zijn, dat er in deze week nog een trip wordt gemaakt naar Slavonski Brod, ons andere hulpproject in Kroatië. Dat gebeurt, als het ons lukt om de gevraagde medische apparatuur voor het ziekenhuis te krijgen. De operatielamp het meest noodzakelijk en ook een baarstoel is zeer gewenst. Kijk voor meer informatie onder het kopje Help mee!
U krijgt van ons na afloop een (foto-)verslag op de website!

Kraampakketten ontvangen in Slavonski Brod
29/05/2016
Met enige regelmaat versturen wij pakketten met babykleding naar de kraamafdeling van het ziekenhuis in Slavonski Brod. De verloskundige Zeljka zorgt er vervolgens voor dat de kersverse moeders worden verrast met kleding uitzet voor hun baby.
Bekijk het fotoalbum

Kerstpakketten voor eenzame ouderen in de Krajina
21/12/2015
In de tweede week van november hebben twee leden van onze stichting Humaned weer kerstpakketten rondgebracht bij eenzame ouderen in De Krajina, Kroatië. De pakketten werden erg dankbaar ontvangen.
Bekijk het fotoalbum

Humanitaire reis augustus
13/09/2015
Afgelopen augustus hebben wij weer een humanitaire reis gemaakt naar de Krajina (Kroatië). Hier hebben we voedsel en kleding gebracht aan de verlaten Servische oudjes, die zijn achtergebleven na de oorlog in de voormalige enclave.
Na ons bezoek aan de Krajina zijn we doorgereisd naar ons bekende adres in Slavonski Brod. Ook hier hebben we voedsel uitgedeeld, maar ook de bruiloft bijgewoond van Varona met haar Viktor. Zij is de dochter van de pastor van het centrum De Drie Engelen.
Het was een mooie, indrukwekkende week, waarin we wat vreugde konden brengen in het troosteloze bestaan van de oudjes aldaar.
Bekijk het fotoalbum

Een accordeon voor Dusan
04/06/2015
Voor een bejaarde man in de Krajina onder Zagreb – zijn naam is Dusan – waren we op zoek naar een accordeon. Het was een heel grote wens van hem en zelf kon hij deze niet betalen. Dankzij onze vrijwilliger Gerard Holtman kunnen wij hem eind augustus met een accordeon verblijden. Dan gaat er namelijk weer een humanitair transport van ons richting Kroatië. Gerard deed woensdagmiddag 3 juni een oproep bij Radio Noord-Holland. Diezelfde middag bood iemand uit Amsterdam al een accordeon aan! Wij bedanken deze persoon van harte voor deze geweldige gift. We zullen zeker een foto voor hem maken bij de overhandiging van de accordeon!

Accordeon gevraagd

Niet zulk mooi nieuws
16/03/2015
Zdravko Duvnjak, de pastor van het centrum De Drie Engelen in Slavonski Brod, is begin maart getroffen door een beroerte. Hij was op dat moment aan het houthakken voor zichzelf en anderen. Zijn rechter been en arm en zijn gezicht raakten verlamd. Zijn schoonzoon, die bij hem was, bracht hem direct naar de eerste hulp in het ziekenhuis. Dat is zijn redding geweest, want na 14 dagen in het ziekenhuis gelegen te hebben, is hij goed hersteld. Het was wel een flinke waarschuwing voor hem om het toch wat rustiger aan te doen en dat hij meer aan anderen moet overlaten. Maar of dat lukt? We helpen het hopen.

Kerstpakketten uitgedeeld
18/01/2015
De kerstreis die plaats vond van 7 t/m 14 december 2014 zit er weer op.Er werd een bezoek gebracht aan de ouderen in de Krajina. Daar werden levensmiddelen en kleding uitgedeeld. Het tweede deel van de week werd doorgebracht in het centrum Tri Andela in Slavonski Brod. Hier werd een operatietafel afgeleverd bij de verloskundige in het ziekenhuis, ze kon haar geluk niet op! Ook werden enkele ouderen bezocht in het dorpje Poljanci en kregen de blinden een levensmiddelenpakket. Bekijk het fotoalbum van de reis en lees hier het uitgebreide reisverslag.

Operatietafel geschonken
29/10/2014
De verloskundige van het ziekenhuis in Slavonski Brod heeft voor haar aanstaande moeders behoefte aan een operatietafel. Deze operatietafel is inmiddels gevonden en deze kan in december mee op reis naar Kroatië.
Eén van onze leden, Walter van Abswoude, kwam onlangs in contact met de heer Mulder. voorzitter van Stichting werkgroep ‘de Ruyter’. Hij vertelde dat zij met de stichting die week met drie opleggers naar de Oekraïne zouden gaan met allerlei goederen, waaronder ook medische apparatuur zoals operatietafels. Stichting de Ruyter is zo vriendelijk geweest om een operatietafel aan Humaned te schenken zodat wij deze mee kunnen nemen naar het ziekenhuis in Slavonski Brod.
Zo zie je maar weer, van het een komt het ander en kan je met elkaar ook weer spullen uitwisselen.

Kraampakketten voor geboortekliniek Slavonski Brod
28/10/2014
In het ziekenhuis ‘Dom zdravlja’ in Slavonski Brod is een geboortekliniek te vinden. Eén van onze vrijwilligers heeft kraampakketten samengesteld om deze vervolgens te kunnen uitdelen in de geboortekliniek, en met groot succes! In de praktijk blijkt dat vaak slechts een klein deel van het door een zorgverzekeraar aan de zwangere ter beschikking gesteld kraampakket wordt gebruikt. Het restant wordt na verloop van tijd weggegooid, terwijl het een basis kan zijn voor betere hygiëne tijdens bevallingen en hierdoor indirect kan bijdragen aan een afname van de zuigelingensterfte.

In december 2014 kerstpakketten uitdelen
17/10/2014
We hebben besloten in december 2014 zowel het centrum De Drie Engelen in Slavonski Brod te bezoeken als een of twee dagen in de Krajina op stap te gaan. Wij hopen dan aan de eenzame ouderen daar – zoals we elk jaar doen- een kerstpakket te kunnen uitreiken. Het zal een drukke week worden, maar we hebben het er graag voor over! We hopen er nog lang mee door te kunnen gaan.

Gerichte hulp voor Slavonski Brod
17/10/2014
Vanaf nu leveren wij enkel hulp aan Slavonski Brod afkomstig van gerichte hulpvragen. De mensen van het centrum De Drie Engelen in Slavonski Brod, Kroatië, waar wij sinds 2002 onze aandacht op hadden gericht, hadden aangegeven dat het – nu de Balkonoorlog al weer ruim 20 jaar verleden tijd is – niet meer zo nodig is grote humanitaire transporten te brengen. Het gaat beter in de stad en dat merkten wij ook. Er zijn bijvoorbeeld veel kleine Chinese kledingwinkeltjes gekomen, waar goedkoop kleding kan worden gekocht. Ook op de markt is veel aanbod. Vergeleken met onze westerse maatschappij is er zeker nog wel achterstand en de crisis heeft daar harder toegeslagen dan bij ons. De werkloosheid is er veel hoger en wordt men werkloos, dan is er geen sociaal stelsel. Met andere woorden, we kunnen altijd nog veel voor hen blijven betekenen. Zo blijven wij proberen te voldoen aan individuele hulpvragen. Daarvoor hebben wij uw hulp nog steeds hard nodig. Wilt u uw steentje bijdragen? Help mee!

Vernieuwde website
15/10/2014
Humaned heeft een nieuwe website! Wij hopen dat de gebruiker de nieuwe website overzichtelijk en verfrissender vind. Wij zijn benieuwd naar de reacties! Een ieder kan ons benaderen voor tips, opmerkingen of aanvullingen. Onze website is vernieuwd met dank aan Eva Koekkoek. Zij had wegens haar zwangerschap wat tijd over en ook de ervaring om dit voor ons te doen; zij ziet het als haar vrijwillige bijdrage aan ons werk! De vorige website is daarmee ten einde, maar bedankt Martin Wiedijk voor alle jaren dat je de door ons aangeleverde teksten hierop hebt gezet! De nieuwe website heeft niet alleen een modernere uitstraling, maar is bovendien interactiever. Dat betekent dat u bijvoorbeeld via de website rechtstreeks met ons in contact kunt komen, vragen kunt stellen etc.